فهرست مطالب

دانش مدیریت - پیاپی 79 (زمستان 1386)

نشریه دانش مدیریت
پیاپی 79 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1387/03/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا فراست، سید محمدرضا ناصرزاده، محمد تقی تقوی فرد صفحه 3
    ابهامات محیطی ناشی از مدل های نوین کسب و کار سبب تشدید پیچیدگی در تصمیم گیری، به ویژه در حوزه کسب و کار شده است. به طوری که بسیاری از متغیر های تاثیرگذار ناشناخته بوده و روابط میان آن ها نیز غیرخطی و پیچیده است. در چنین شرایطی دیگر نمی توان داده ها را با ابزارهای سنتی تحلیل نموده و از آن ها دانش استخراج کرد. از این روی مقاله حاضر به تشریح تکنولوژی داده کاوی در حوزه هوش محاسباتی و متدولوژی استاندارد CRISP Data Mining پرداخته و یک طبقه بندی از کاربردهای این تکنولوژی در حوزه تصمیم گیری های کسب و کار ارایه داده است. در ادامه یک مطالعه موردی بر روی پایگاه داده مشتریان یکی از بانک ها با استفاده از داده کاوی ارائه می گردد.
  • محمد حقیقی، محمدرضا علوی، امیر صرافی صفحه 15
    با رشد سریع تجارت الکترونیک و خرید و فروش آنلاین، ایجاد و حفظ وفاداری مشتریان در بازارهای الکترونیک چه در تئوری و چه در کابرد از اهمیت بالایی برخوردار شده است. در این مقاله از طریق مطالعه تحقیقات انجام شده در زمینه وفاداری مشتریان به یک نام و نشان تجاری و یکپارچه سازی این تحقیقات، مدلی مفهومی در زمینه «وفاداری الکترونیک» ارایه شده و سپس به شرح مختصری از شاخص های ارایه شده در این مدل پرداخته شده است. در قسمت بعدی برای شرکت های مختلف، بر حسب میزانی که فعالیت های آنها در بازارهای الکترونیک انجام می پذیرد، راهکارهایی جهت اقدام در جهت وفادار نمودن مشتریان بیان شده است. در انتها نیز پیشنهادهایی برای به کارگیری بازاریابی الکترونیک و تحقیقات آتی در این راستا ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کسب و کار الکترونیک، نام و نشان تجاری، وفاداری الکترونیک
  • پیام حنفی زاده، محسن خدابخشی، محمدرضا حنفی زاده صفحه 33
    برای رقابت موثر در محیط آموزشی نوظهور، لازم است که تمامی کشورها به طور پیوسته استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات را در دانشگاه ها بهبود دهند. اما استفاده موثر از فناوری اطلاعات و ارتباطات نیازمند برنامه ها و سیاست های اجرایی است که متناسب با شرایط داخلی باشد. در این مقاله، با الگوبرداری از 12 کشور و 5 گروه منطقه ای، 279 راهکار برای بهبود استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در دانشگاه ها استخراج شده و با به کارگیری روش تحلیل محتوا، 23 راهکار از بین آنها انتخاب می شوند. سپس نظرسنجی در سطح ملی انجام شده و با استفاده از آزمون های آماری، راهکارهای متناسب با شرایط داخلی کشور ارایه می شوند. این راهکارها اولویت بندی شده و به سه گروه لازم و ضروری، لازم و غیر ضروری و مخصوص ایران تقسیم بندی می شوند. دسته بندی فوق بر اساس 3 معیار اهمیت از دیدگاه خبرگان، اهمیت در تجربیات کشورها و اجرا یا عدم اجرا در کشور می باشد. متدولوژی ارایه راهکارها به گونه ای طراحی شده است که هرکشور با انجام قسمت نظرسنجی از خبرگان می تواند راهکارهای مناسب با شرایط داخلی خود را استخراج کند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، دانشگاه ها، سیاست ها، برنامه ها و راهکارها
  • علی اکبر فرهنگی، باقر ساروخانی، آرین قلی پور، طاهر روشن دل اربطانی صفحه 53
    هدف این مقاله ارایه الگویی رسانه ای به منظور نهادینه کردن برنامه های راهبردی جامعه می باشد. بر اساس الگوی ارایه شده رسانه های جمعی از طریق اثرگذاری بر چارچوب های شناختی، هنجاری و تنظیمی جامعه واقعیت های اجتماعی را نمودار می دهند، وانگهی مهمترین ویژگی یک عمل نهادی شده نیز واقعیت اجتماعی شدن آنست. بدین منظور می بایست محتوای رسانه ای خود از انطباق شناختی، هنجاری و تنظیمی لازم با اهداف و ویژگی های مورد انتظار برنامه ریزان برخوردار باشد. با استفاده از روش دلفای مهم ترین ویژگی های مورد انتظار یاد شده در مورد برنامه چشم انداز بیست ساله مشخص شده و از بین رسانه های جمعی نیز تلویزیون به دلیل فراگیر بودن آن انتخاب شد. به منظور آزمون مدل به تحقیقی پیمایشی پرداخته شد که جامعه آماری آن کلیه شهروندان ساکن شهر تهران در فاصله سنی 20 الی 64 سال بوده و با استفاده از فرمول کوکران نمونه معرفی از آنها انتخاب و به روش تصادفی ساده مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که برنامه های تلویزیون انطباق محتوایی لازم را با ویژگی های مورد انتظار طراحان چشم انداز ملی از ابعادشناختی، هنجاری و تنظیمی ندارند، همچنین در جامعه نیز این انطباق فرهنگی از حیث شناختی، هنجاری و تنظیمی وجود نداشته و از سویی ویژگی های یاد شده در جامعه نهادینه هم نیستند. به منظور تبیین مدل به روش مدلسازی معادلات ساختاری و از نرم افزار لیزرل استفاده شد. با به کارگیری آزمون تحلیل مسیر کلیه اثرات معنی داری در مدل تایید شده و از سویی بر اساس شاخص های تناسب مدل، آن مدل مناسبی تشخیص داده شد، به عبارتی نتایج آزمون مدل نشان داد که آن از قدرت تبیین مطلوبی برخوردار است، به نحوی که الگوی رسانه ای یاد شده 38 درصد تغییرات در میزان نهادی شدن ویژگی های مورد بررسی را در جامعه تبیین می کند و بقیه به عوامل دیگری غیر از برنامه های تلویزیون مربوط می شود.
    کلیدواژگان: برنامه های راهبردی، تلویزیون، چشم انداز ملی، رسانه های جمعی، نهادی کردن
  • محمود فیروزیان، طهمورث حسن قلی پور، محمود صارمی، سیدیحیی سیددانش صفحه 73
    تحقق مدیریت کیفیت فراگیر به عنوان یک فرهنگ و مجموعه ای از اصول راهبردی برای بهبود مستمرآن در سازمان ها، نیازمند نهادینه شدن اصول موضوعه دمینگ، به عنوان سه ویژگی اصلی (تعهد، دانش علمی و درگیر شدن) بیان و بر نقش راهبردی رهبری برای پیاده سازی مدیریت کیفیت فراگیر نیز، تاکید شده است. این تحقیق، به میزان تاثیر این الزامات چهارگانه بر مدیریت کیفیت فراگیر در سازمان های ایران و ارتباط آن با رضایت مشتریان پرداخته و تلاش نموده تا مدلی مفهومی جهت سنجش این ارتباط با توجه به شرایط سازمان های کشور و رضایت آنها با مشتریان، طراحی گردد. بدین منظور براساس مبانی نظری و مصاحبه های اکتشافی، پرسش نامه ای برای سنجش آن الزامات در شش بخش طراحی و توسط اساتید، مدیران وکارشناسان آشنا به مدیریت کیفیت فراگیر، به کار گرفته شده است. ابتدا، عوامل تحقیق با استفاده از روش های تحلیل عاملی مرتبه اول و دوم بررسی و سپس مدل سنجش و معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) و چگونگی تعامل با این عوامل، از نتایج تحقیق به دست آمده است. براساس نتایج، متغیر دانش علمی، دارای بالاترین و دیگر متغیرها به ترتیب: درگیرشدن، رهبری و تعهد، دارای اثر مستقیم بر روی مدیریت کیفیت فراگیر ودر نهایت آن نیز، اثر مستقیمی بر رضایت مشتریان دارد.
    کلیدواژگان: تعهد، دانش علمی، درگیرشدن، رضایت مشتری، رهبری، مدیریت کیفیت فراگیر
  • سید محمد مقیمی، حسین خنیفر، اسماعیل قادری صفحه 93
    با توجه به اهمیت کسب و کارهای کوچک و متوسط در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها و توجه ویژه برنامه ریزان و سیاستگذاران توسعه به این مقوله مهم، ضرورت دارد تا نسبت به بهبود وضعیت این مؤسسات اقدام اساسی صورت پذیرد. صاحبنظران و محققین در مطالعات مختلف دریافته اند که چاره علاج ناپذیر اثربخش تر نمودن کسب و کارهای کوچک و متوسط، اشاعه فرهنگ کارآفرینی در تمامی مراحل و فرآیند این سازمان هاست و لازمه فرهنگ سازی نیز وجود مدیران با مهارت های کارآفرینانه است. در این مقاله که برگرفته از پژوهشی سازمانی است، تلاش می گردد تا ضمن مروری بر ادبیات تحقیق در حوزه اثربخشی سازمانی کسب و کارهای کوچک و متوسط و مهارت های کارآفرینی، روش شناسی تحقیق بیان شده و در نهایت با توجه به فرضیات تحقیق، یافته های پژوهشی که از واحدهای تولیدی گردآوری شده است، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و پیشنهادات حاصله برای بهبود اثربخشی در کسب و کارهای کوچک کشورمان با تاکید بر توسعه مهارت های کارآفرینانه مدیران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اثربخشی سازمانی، کارآفرینی، کسب و کارهای کوچک و متوسط (SMEs) مهارت های کارآفرینانه
  • نادر هوشمندیار، محمد برانین صفحه 111
    هدف اصلی این مقاله بررسی ویژگی های شخصیتی مدیران موفق در بخش تعاون با برنامه های آموزشی مدیریتی آنان می باشد. نتایج به دست آمده در این مقاله حکایت از آن می کند که میان برخی از صفت فردی مدیران از یک سو و میزان موفقیت آنان رابطه معناداری وجود دارد، در حالی که چنین رابطه ای با برخی از ویژگی های آنان به چشم نمی خورد. بررسی های موجود نشان می دهد که میان صفاتی نظیر هوش، قابلیت تصمیم گیری، نوآوری و ابتکار، رهبری، اعتماد به نفس و میزان قاطعیت مدیران با جنسیت آنان رابطه معناداری وجود دارد. اما بین ویژگی های دیگری همچون وابستگی به نیروی انسانی بامیزان کارایی مدیران رابطه چندانی وجود ندارد. تحلیل داده های جمع آوری شده نشان می دهد که بین صفاتی همچون انگیزه فردی و نیاز به فراگیری برنامه های آموزشی مدیریتی از یک سو و میزان موفقیت مدیران رابطه معنا داری وجود داشته، ولی کمیات دیگری همچون، امنیت شغلی، پاداش مالی با میزان موفقیت آنان رابطه معناداری به چشم نمی خورد. (گی و چان، 2005) [13] معتقدند که مدیرانی که ارزیابی مثبتی از میزان موفقیت خود دارند، این احساس آنان ناشی از دارا بودن برخی صفات فردی از یک سو و آموزش مهارت های مدیریتی از سویی دیگر می باشد. به علاوه آموزش موفقیت های مدیریتی بر روی کارایی مدیران تاثیر مستقیم می گذارد.
    کلیدواژگان: آموزش و تعاون، برنامه ریزی، مدیریت، موفقیت
  • علیرضا امیرکبیری، امید محمودیان صفحه 127
    در این مقاله، روابط بین عوامل سازمانی موثر بر کارآفرینی درون سازمانی و نتایج بالقوه کارآفرینی درون سازمانی تحقیق شده است. عوامل سازمانی که کارآفرینی درون سازمانی را تحت تاثیر قرار می دهد عبارتند از: حمایت مدیریت، امکان تفویض اختیار تصمیم گیری، پاداش دهی، تامین فرصت کافی برای توسعه خلاقیت، از میان برداشتن موانع سازمانی و انگیزش کارکنان. نتایج بالقوه کارآفرینی درون سازمانی؛ رضایت شغلی و رضایت مشتری درک شده است. داده های تحقیق، از94 کارشناس فنی در4 شرکت که در شاخه صنعت فن آوری های اطلاعات و ارتباطات فعالیت می کنند جمع آوری شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که بین دادن امکان تفویض اختیار در تصمیم گیری به کارکنان، تامین فرصت کافی برای بروز خلاقیت کارکنان و برانگیختن کارکنان با نتایج بالقوه کارآفرینی درون سازمانی یک رابطه مثبت وجود دارد. این نتایج، برای شرکت هایی که تلاش می کنند جهت گیری کارآفرینی داشته باشند می تواند سودمند باشد.
    کلیدواژگان: صنعت فن آوری های اطلاعات و ارتباطات، عوامل سازمانی، کارآفرینی درون سازمانی
  • خلاصه انگلیسی مقالات
    صفحه 3
|
  • Page 3
    Business related decisions become more perplexing as societies advance. Environmental ambiguities which stem from new business models intensify the above mentioned complexity so far as many of the affecting variables and their interrelationships are non linear and complicated. In this circumstances data analysis and knowledge extraction is not practical via traditional methods. This research concisely defines data mining technology, its models and ways that are used in this field. Then it considers the preceding researches which proposed the analytical ability of data mining in business decisions. Finally, a case study on one of the bank's customer databases is presented.
  • Page 15
    With the rapid growth of E-commerce and online consumer shopping trends, the importance of building and maintaining customer loyalty in electronic marketplaces has come into sharper focus in marketing theory and practice. This paper integrates previous research in the field of brand loyalty to present a conceptual framework of “E-loyalty” and its underlying drivers. Implications for E-marketing practice and future research directions are also presented.
  • Page 33
    To be able to compete effectively in the emerging learning environment, it is necessary that all nations continually enhance the ICT use in universities. But, successful use of ICT needs operational policies and programs that fit with the internal situations of countries. In this paper, by benchmarking 12 countries and 5 regions, 279 recommendations for enhancing the ICT use in universities are extracted and using content analysis, 23 recommendations are selected. Then, a national survey is conducted and using statistical test, the recommendations that fit with Iran internal situation are proposed. These recommendations are prioritized and categorized in three groups: necessary and urgent, necessary and not urgent, and specific for Iran. The categorization is based on three criteria of importance in pundit's opinions, country's experience, and whether or not the recommendations have been implemented. The proposed methodology is applicable for other developing countries by considering their pundits opinions.
  • Page 53
    This article tries to design and explain a model through which TV programs can result in institutionalization of the twenty- year vision deed (Iran 2025). Since the influence of Television on cognitive, normative and regulative frameworks of the societies has a consolidated theoretical base, this research is looking for the indirect influences of this media on the institutionalization process of the national vision. By using the Delphi method, expected characteristics of national vision designers were limited to enthusiasm, national pride and cooperation. In order to measure the level of adaptation of the TV programs and cultural adaptation of the society with the mentioned characteristics and also their degree of institutionalization, the survey research was conducted. The research subjects were citizens of Tehran in the age range of 20 to 64, from which an appropriate sample was selected randomly. In order to test the presented model, Structural Equations Modeling (SEM) method and LISREL software were applied. By applying the Path analysis test all the significant effects were approved and in a way the model was recognized to be appropriate based on fitness indexes of a model. In other words the results of the model test showed that it has had an acceptable explanation power. According to the findings, the mentioned model explains 38% of the changes in the level of institutionalization of the characteristics; and the rest lies within other factors rather than TV programs.
  • Page 73
    Realization of TQM as a culture and a set of strategic principles for the continuous improvement in organization, and the need for the institutionalization of Deming Axiom as the three main characteristic (Involvement, scientific knowledge, and Commitment) have been explained, and Roles of leadership for the application on TQM have been emphasized. In this research the amount of degree of such requirement on TQM in organization and its relationship with customer satisfaction have also been discussed. It has been tried to present a conceptual model based on the condition of organization in our country for the customer satisfaction. Based on the framework and exploratory interview, a questionnaire has been designed in six parts for the assessment, by academic members, experts, managers and, familiar with Total Quality Management. By utilizing, factors analysis discovery at the first and second stage, six factors of research have been investigated. Than structural models of measurement and structural analysis (Path Analysis) and theirs interaction derived from the research was discovered. It has been proved that scientific knowledge variable carry the highest amount of affect on TQM, and than Involvement, Leadership, and Commitment in-turn bears direct impact on TQM, and also TQM a direct effect on customer satisfaction.
  • Page 93
    Regarding the importance of Small & Medium Enterprises (SMEs) in economical and social growth process as well as the special attention of planners and policy-makers to this significant issue, it is necessary to take radical initiatives to improve the conditions of different enterprises. In various studies, connoisseurs and researchers have found that unchallengeable treatment of making Small & Medium Enterprises (SMEs) more effective is to expand entrepreneurship culture in all stages/processes of such organizations and its necessity is the availability of mangers with entrepreneurial skills. In this article resulted from an organizational research, it is attempted to review the entrepreneurial skills and the literature of the organizational effectiveness in small- to- medium businesses. Meanwhile, research methodology is explained and finally by considering research assumptions, research findings are analyzed by gathering the data of manufacturing units. Some suggestions are also provided to improve effectiveness in Iranian small-to-medium business by emphasizing on manager's entrepreneurial skills development.
  • Page 111
    The purpose of this paper is to study how the characteristics of successful managers are somehow related to their programme in co-operatives. The study shows there is a significant relationship between manager's characteristics such as innovation, authority and leadership, with managerial skills, self confidence and degree of success. However, there is no correlation between intelligence, sex and managerial performance. There is also a correlation between a manager's desire to improve his/her managerial skills through training courses and successful managerial performance. Whilst the paper shows there is no correlation between personal considerations such as financial incentive or job security on one hand, and managerial performance on the other hand. In short, this study concludes that the success of the managers considering themselves as successful is related to particular personality and specific motives and incentives they possess. These characteristics enable a manager to perform with a high degree of self confidence and enthusiasms.
  • Page 127
    This study examines the relationship between organizational factors affecting corprate and potential outcomes of corporate entrepreneurship. These organizational factors include: management support, work discretion, rewarding provide enough chances for creativity, defeat organizational barriers and employee motivation. The potential outcomes of corporate entrepreneurship are Job satisfaction and perceived customer satisfaction. We collected data from 4 firms operating in communication and information technology sectors. 94 technical employees from these firms have participated in our face to face interviews. The results of the study revealed that work discretion, existence of enough chances for employees to improve their creativity and motivation, positively affect potential outcomes of corporate entrepreneurship. These results may be of practical use to firms that are trying to become more entrepreneurial.